Fenyőfa 2021

Ki olvas minket

Oldalainkat 4 vendég böngészi

Keresés

Öntözés PDF Nyomtatás E-mail
Írta: imviro   
2015. május 05. kedd, 14:42

Ez forradalmi megoldás lehet az aszálykár ellen

2015. április 28., 14:17|Agroinform.hu – Stefanits Csaba

Egy új természetes, organikus  készítménnyel csökkenthetjük az aszálykárt a mezőgazdaság bármely kultúrájában.

A növénytermesztésben a termésmennyiséget korlátozó környezeti tényezők közül Magyarországon is a szárazság a legjelentősebb, mert a vízhiány gyakran párosul nagyon magas hőmérséklettel, ami még további terméscsökkenést okoz. A különböző fejlődési fázisokban jelentkező aszály nagy gazdasági károkat is okozhat a szántóföldi kultúrákban, kertészetekben, a szőlőnél, és a gyümölcsösökben.

A szárazság következtében 2012-ben 4 millió tonna volt a kukoricatermés csökkenés,ami több mint 300 milliárd forint veszteséget okozott. Látszik a statisztikákból hogy Magyarországon  a csapadékosabb években a kukoricatermés országos átlaga 6,5-7,5 tonna volt hektáronként.

Aszályos években ez 4 tonna alá csökkent.

fenyőcsemete

Öntözött  fenyőcsemete

Az aszálykárok mérséklése régóta foglalkoztatja a növénytermesztéssel foglalkozó szakembereinket. Az agrárkamara 1995-ben már sürgette a károk enyhítését, amikor már augusztusban a betakarított termésben bekövetkező kár meghaladta a 10 milliárd forintot is. A még lábon álló termésben keletkezett kárt 37 milliárd forintra becsülték akkor. Mindez 2003-ban! Húsz évvel ezelőtt! Már százmilliárdos aszálykárokkal számoltak országszerte, a kormány pedig aszály sújtotta területnek nyilvánította az alföld nagy területét, ahol jóval nagyon nagy mértékű szőlő és gyümölcstermés kieséssel számoltak.. Ugyanebben az évben a kalászos gabonákból több mint 1 millió tonna, az őszi búzából 800 ezer tonna kiesés volt a  szakemberek szerint.

Bármelyik hónapban alakuljon is ki az aszály, a legveszélyesebb mindig a vegetációs időszakban bekövetkező talaj és légköri aszály együttes jelenléte.

Ezen a problémán segíthet egy új, szabadalommal védett talajkondicionáló termékünk a Water Retainer. Nevének a jelentése vízőr, ami az aszály kártételének nagyságát befolyásoló tényezők közül a víz párolgását csökkenti a talajról, tehát az evaporációt, a párolgást mérsékli, a talaj természetes víztartalmát több hónapig is megtartja. A kísérleteinkben bizonyítottuk a 3 hónapos hatástartamot Magyarországi időjárási körülményei között. A vegetációs időszak legérzékenyebb idején csökkenti, illetve segít elkerülni a kiszáradást.

Akár 50 százalék is lehet az öntözővíz megtakarítása ezzel a technikával.

abies nordmanniana
Akár 50 százalék is lehet az öntözővíz megtakarítása

Hogy működik?

A Bikontroll Hungária engedélyével rendelkező készítményt a talaj felszínére kell kijuttatni permetezéssel vagy feloldva az öntözővízben. Water Retainer:  a talajban elhelyezkedve kötődik a a növény gyökereihez, és a talaj szemcséihez. Ha eső vagy öntözés következtében víz jut a talajba, akkor engedi ezt a vizet a mélyebb rétegekbe beszivárogni, növelve ezzel a víztartalékokat. Amikor felfelé áramlik a talajpára a kapillárisokon, akkor lép működésbe a Water Retainer, a párát megköti, majd vízcseppekké alakítja. Ezek a cseppek felvehetők a növények gyökérzete számára.

Mi a haszna?

Az organikus alapokon nyugvó Water Retainer mikrobiológiai, kémiai, és állattenyésztési, növénytermesztési szakemberek fejlesztése– mondta Pelczéder Tibor, aki a forgalmazó Alpha-Vet Kft. Növénytáplálási Üzletágának (Alpha-Plant) szakmai igazgatója. Ez a termék a talajban megőrzi a nedvességet, ezzel az öntözővíz felhasználását csökkenti. A megtakarítás 50 százalékos is lehet. Ezt úgy is értelmezhetjük, hogy öntözetlen művelésnél kétszer annyi ideig kibírja a növény öntözés nélkül, legyen szó szántóföldi növényről, kertészeti, zöldség- vagy szőlő vagy gombatermesztésről.   Ha megnő a növényeknek a szárazságtűrő képessége,akkor jobb minőségű, csökken az aszálykár, nagyobb mennyiségű termés várható.

Pelczéder Tibor hangsúlyozta, hogy a Water Retainernél  a kísérletek azt mutatták, hogy a talaj kiegyensúlyozottabb vízháztartása következtében javulhat a műtrágyák hasznosulása, intenzívebbé válik a talajban a mikroorganizmusok működése. Ezek csökkentik a költségeket, és a termelés, és  időjárás okozta kockázatait.

A Water Retainer költsége még önálló kijuttatás esetén sem haladja meg a 35-40 ezer forintot hektáronként, és ez a szántóföldi zöldségeknél, és az ipari növényeknél is tervezhetőséget és biztonságot ad. A termelőt  megszabadítja az egyik legnagyobb bizonytalanságtól,  hogy mikor, mennyi eső fog esni.

------------------------------------------------------------------------------

Egyik levélírónkat a konténeres fenyő öntözése érdekli:

Nehéz általános érvényű jó tanácsokat adni, hogy milyen gyakran kell megöntözni, milyen gyakran igényel vizet a karácsonyfa, hiszen minden egyes típusnak sajátos igényei vannak, léteznek azonban egyértelmű javaslatok is a locsolással kapcsolatban.
Ilyen például a locsolás ideális időpontja, vagy éppen az, hogy milyen típusú vizet szeret legjobban a lucfenyő, ezüstfenyő, és nordmann fenyő.

Mikor kell öntözni?

 

Egyértelmű, hogy nyáron este érdemes locsolni - esetleg kora reggel -, ilyenkor ugyanis már nem tűz a nap, így nem párolog el rögtön a víz, a növényeket nem fenyegeti a hirtelen hőmérséklet-változás jelentette ártalom, és lesz idejük is felszívni a nedvességet.

Cserepes, konténeres fenyőfa szintén reggel, vagy estefelé kapjon nedvességet.

Fontos, hogy alsó tányérjukból öntsük ki a felesleges vizet, és figyeljünk a túlöntözés elkerülésére is, a legtöbb növény ugyanis erre nem reagál túl jól.

Milyen legyen a fenyőfa öntözővíz?

Öntözésre a legjobb az összegyűjtött esővíz, de a csapvíz is megfelelő, ha szobahőmérsékletű. Viszont érdemes állni hagyni valamennyit, hogy melegedjen kicsit, és ez idő alatt klórtartalmából is veszít.
Cserepes, konténeres fenyőfa: szintén reggel, vagy estefelé kapjon nedvességet.
Nyáron nagy melegben a konténeres fenyő minden nap legalább egyszer kapjon vizet. Kapjon úgy a karácsonyfa vizet, hogy ne a levelét érje az öntözővíz, csak a földjét.
Szabadföldbe kiültetett fenyőfa: már jobban bírja ha nem öntözzük, hiszen a legnagyobb szárazságban is tud valamennyi vizet fölszívni a talajból.
Normand fenyő: jobban bírja a szárazságot, mivel karógyökere van, és mélyen le tud menni a talajba ez a karógyökér, ahol még van nedvesebb talajrész.
Lucfenyő, ezüstfenyő: annyiban más mint a nordmann fenyő, hogy nem karógyökere van, hanem bojtos gyökérzete, ami nem hatol mélyre mint a nordmann fenyő gyökere, hanem a talaj közelében helyezkedik el. Ezáltal érzékenyebb a szárazságra.

A szabadföldbe ültetett fenyőfa nem különösebben igényli az öntözést,

Konténeres fenyőfa: ha nem vagyunk otthon,  hogyan öntözhetjük?

Ha nem vagyunk otthon, és nincs lehetőségünk másra bízni a vödrös, konténeres fenyőfa öntözése: egy trükkös kis praktika is segít abban, hogy a vízutánpótlást biztosítsuk: dugjunk mélyen a növény földjébe egy pamutfonalat, a másik végét lógassuk egy vízzel teli edénybe, melyet magasabban helyezünk el mint a cserepet.

A növény így saját magának adagolhatja majd a szükséges mennyiségű nedvességet.
------------------------------------------------

abies nordmanniana
  1. Az esti szürkületben vagy igen kora hajnalban öntözzön, mert ekkor a legkisebb a kiöntözött víz párolgása.
  2. Tűző napsütésben semmi esetre se öntözze a növények leveleit, mert a nagy hőkülönbség következtében megperzselődnek.
  3. Ritkábban és nagyobb vízmennyiséggel öntözzön. A gyakori, de felszínes „húsvéti locsolás” csak a talaj felszínét hűti le és nedvesíti meg, de a növények gyökereihez nem jut el.
  4. Ha öntözés után a talaj felszíne megszikkadt, azonnal kapáljon sekélyen. A porhanyós talajfelszín megakadályozza, hogy a talajba juttatott víz elpárologjon.
  5. A talaj felszínét takarja le fűkaszálékkal, gyaluforgáccsal, kéregtörmelékkel, rostos tőzeggel vagy műanyag fóliával. Ezek hűvösen tartják a talaj felszínét, mérséklik a nedvesség elpárolgását, megakadályozzák a gyomosodást és (kivéve a műanyag fóliát) elbomolva növelik a talaj humusztartalmát.
  6. Ha kannával vagy tömlővel öntöz, akkor juttassa a vizet közvetlenül a növények tövéhez. Ez a legtakarékosabb öntözés, a legkevesebb víz párolog el és legkevésbé kedvez a gombás betegségek elterjedésének.
  7. A cserépben, edényben, balkonládában élő növények gyökerei viszonylag meleg kis talajtömegben kénytelenek vegetálni. Ez a földtömeg a meleg nappalokon gyorsan kiszárad és módfelett felmelegszik. Ezért az edényes növényeket a meleg, nyári napokon kétszer-háromszor is meg kell öntözni.
  8. A legkorszerűbb vízellátást a telepített öntözőberendezések teszik lehetővé. Az automata öntözőberendezés még akkor is öntöz, amikor a kert gondozója a tenger partján élvezi a szabadságát.

------------------------------------------------

Virágtáp? OBI-ban vásároltam "Blüh-FIX (guanóval) " folyékony tápot. Egészséges volt a kertemben minden nordmann fenyő, öntöttem belőle, 2 hét alatt a fenyő teljesen elpusztult. Mi lehet a probléma?

Nem szabad töményen önteni ezeket a tápokat, majdnem mindegyiket az öntözõvízben kell föloldani. Egy kupaknyi (20 ml) 3 liter vízhez. Ha hígítatlanul használják, sajnos nagy eséllyel megégtek a gyökerei és így tényleg kipusztulhatott. Még annyit lehet próbálkozni, ha szeretné megmenteni, hogy kiemeli a cserépbõl, kiveregeti, kirázza a földet a gyökerei közül és éles metszõollóval elkezdi visszacsipkedni minden egyes szálat addig amíg nem látja, hogy élõ rész van. Új földbe ülteti és reménykedik.



Címkék: öntözésaszály, fenyő, fenyőfa, fenyőcsemete, fenyő csemete,

Módosítás dátuma: 2017. február 07. kedd, 12:20