Fenyőfa 2017

Ki olvas minket

Oldalainkat 78 vendég böngészi

Keresés

Fenyőfa mulcsozása PDF Nyomtatás E-mail
Írta: imviro   
2016. november 05. szombat, 08:36

Fenyőfa mulcsozás előnye és hátránya?

Nem kell félni, hogy a mulcsozás árthat a fenyőfa fejlődésének. Lássuk mik az érvek!

Egy érdeklődő ezt kérdezte:

„A szalma vagy avarmulcsnak túl nagy szén-nitrogén aránya, túl sok faanyagot tartalmaz, és lassú bomlása csökkenti a növények által rövid távon felvehető (növekedésükhöz szükséges) nitrogén mennyiségét. Sok növénynél ez fejlődési nehézségeket vagy akár pusztulást is okozhat.” Így van ez?

Azt gondolom, ez túlzás, hiszen a mulcs bomlása a felszínen történik, nem képes a talaj nitrogén készletéből elvenni, nincs olyan szerve, közvetítő anyaga, ami ezt lehetővé tenné. A lassú korhadást okozó baktériumok erre nem képesek. A nitrogén felvehető formában viszonylag gyorsan mozog a talajban lefelé, még a mulcsra kijuttatott műtrágya nitrogénje is hamar elhagyja a mulcs rétegét és a talajba kerül, ahol a fenyőfa gyökerei felvehetik.

Ha a mulcsot a tenyészidő végén bedolgozzák a talajba, akkor valóban létrejöhet egy ideiglenes nitrogén hiány, de olyankor a fenyőcsemete már nyugalomban van, nem vesz fel tápanyagot, nem szenved a hiánytól. A lebomlás után a mikroorganizmusok elpusztulnak és visszakerül a nitrogén a talajba.

 

Mulcs

Eközben a lebomlott szerves anyag a talaj humusztartalmát növeli, ami javítja a talaj vízmegtartó képességét, azáltal a nitrogén is lassabban mosódik ki a fenyő csemete gyökérzónából. Véleményem szerint nem kell attól félni, hogy a teljes körű mulcsozás ártalmas hatású lehet a fenyőfa fejlődésére a nitrogénelvonással.

Módosítás dátuma: 2017. február 08. szerda, 14:48