Fenyőfa 2017

Ki olvas minket

Oldalainkat 91 vendég böngészi

Keresés

Fahéj - fenyőfa PDF Nyomtatás E-mail
Írta: imviro   
2016. november 09. szerda, 10:44

Őrölt fahéjban őrülten nőnek a fenyőcsemete gyökerek

Meglepő dolgok derültek ki a szinte minden háztartásban meglévő, süteményfűszerként alkalmazott fahéjról: nemcsak a fenyőcsemete gyökereztetésekor használt hormont pótolja, hanem gombaölőszerként és egyes kártevők ellen is bevethető. Hogyan működik?

A fahéjnak finom az illata és csodás az íze, szívesen fűszerezzük vele a süteményeket, linzereket és sok más ételt. A fenyő csemete termesztők számára azonban ennél sokkal többet jelent.
Ezt a sokoldalú fűszert felhasználhatjuk dugványok gyökérképződésének elősegítésére, segítségével megakadályozhatjuk, hogy a növekvő fenyőfa palántákat gombák pusztítsák el, de alkalmas még a kártevők távol tartására is.Ha egyszer megtanultuk, hogyan vehetjük hasznát az őrölt fahéjnak a karácsonyfa egészségének megóvása érdekében, kétszer is meggondoljuk, hogy adott esetben erős kerti vegyszerek után nyúljunk-e.

Fahéj

A fahéj jótékony hatása a ház körül

A fahéj számtalan jótékony hatással rendelkezik, így nem csoda, ha a végén szinte naponta levesszük a polcról, hogy a kertben felhasználjuk. Íme néhány a leggyakoribb kerti felhasználási lehetőségek közül:

Fahéj a kártevők ellen

Ha hangyák jelennek meg a lakásban vagy a melegházban, vagy a fenyőfa törzsén, tűlevelein, a fahéjjal elrettenthetjük őket. A hangyák nem szeretnek olyan útvonalon vonulni, ahol őrölt fahéjba botlanak, így a hangyainváziót jelentősen csökkenthetjük némi fahéjjal.

A fahéjat felhasználhatjuk a lakáson belül és kívül is a különböző kártevők ellen. Figyeljük meg, hol jutnak be, és szórjunk az adott helyre a fahéjból. A fahéjtól a hangyák nem pusztulnak el, viszont inkább kinn maradnak. Ugyanígy  távol tartják magukat a fahéjjal megszórt fenyőfa ágaitól is.

/Ha a hangyák a gyerek homokozóját is megtalálták, szórjunk a homokba a fahéjból és jól keverjük össze a homokkal. A hangyák ezután messze el fogják kerülni a homokot./

A fahéj mint gyökereztető szer

A fahéj gyökereztető szerként hasonlóan hat, mint a por alakú gyökereztető hormon. A legtöbb növény esetén hatásos; ültetéskor egyszerűen mártsuk a fenyő vagy az örökzöld dugvány szárának végét a gyökérnövekedést serkentő fahéjba.

A dugvány gyökérképződésének lökést adhatunk az őrölt fahéjjal. Tegyünk egy kanálnyit egy darab papírtörlőre és forgassuk meg benne a benedvesített szárvéget, majd ültessük el a dugványt friss palántaföldbe. A fahéj erőteljesebbé teszi az örökzöldek gyökeresedését, amellett, hogy távol tartja a betegségeket okozó gombákat.

A fahéj mint gombaölő szer

A fenyőcsemete palántadőlése nevű betegség egy gomba okozta probléma, amely a növekedésnek induló kis palántákat sújtja. A fahéj segít megelőzni ezt a bajt a gomba elpusztításával. Az idősebb növényeket megtámadó egyéb gombabetegségek esetén is hatásos a fahéj.

Kihasználhatjuk a fahéj gombaölő hatását úgy is, ha fahéjas permetet készítünk. Keverjünk el egy kis őrölt fahéjat meleg vízben, majd hagyjuk állni egy éjszakán át. Másnap kávéfilteren keresztül szűrjük le a folyadékot és töltsük permetező flakonba. Permetezzük meg vele a fenyőfa, fenyőcsemete törzsét, szárát és tűleveleit, valamint azoknak a növényeknek a földjét, amelyek körül kalapos gombák jelentek meg vagy megjelenésükre nagy valószínűséggel számíthatunk.

Módosítás dátuma: 2017. február 08. szerda, 14:53