Fenyőfa 2021

Ki olvas minket

Oldalainkat 4 vendég böngészi

Keresés

Fenyőfa gondozása PDF Nyomtatás E-mail
Írta: imviro   
2016. december 14. szerda, 14:30

A fenyők régóta kedvenc örökzöldek kertünkben, ám ők is igényelnek bizonyos gondozási munkálatokat.

A fenyők ma már széles fajta szín és forma választékban állnak rendelkezésünkre, a kérdés van –e elég hely kertünkben.

 

Sok kertész teszi fel magának a kérdést kell –e metszeni a fenyőt? A válasz: nem!

A fenyők legtöbbször földlabdával együtt érkeznek meg kertünkbe, így ültetés előtt sem a gyökereket sem a lombot nem kell metszeni. A kisebb fenyőket vagy ültessük át, évente ha edénybe tartjuk, vagy azonnal ültessük ki a szabadföldbe.

A fenyőfa saját maga alakítja ki a szép szabályos lombkoronát, nem kell metszéssel alakítani, sőt rosszul tűr mindenfajta beavatkozást. Abban az esetben, ha két sudara nő egy fának természetesen az egyiket el kell távolítani. A törött vagy beteg hajtásokat is kivághatjuk, de vigyázunk, hogy az épp ágakat ne sértsük meg mellette.

Az is tévhit hogy az alsó ágakat le kell jó előre vágni, hiszen úgy is felkopaszodik, nem igaz. Az erdőben ahol egymást érik a fák és nem jut elég fény az alsó ágaknak ott igaz, de egy kertben ahol egy fenyő áll, az alsó ágak is szépek maradnak.

Abban az esetben kell levágni az alsó ágakat, ha zavar minket a közlekedésben. Ültetéskor a fenyőket a földlabdával és a csomagolással együtt ültessük el, hiszen a Jutta vagy más természetes anyagból levő zsák lebomlik a földbe.

Ültetés előtt tegyünk a gödör aljára némi komposztot, majd töltsük meg a gödröt földdel, igazítsuk el, hogy mindenhol egyenletes legyen, majd öntözzük be a talajt a növény körül. A fenyőknek kb. 80*80 cm.-es gödröt érdemes ásni, de ez természetesen függ a fa nagyságától is.

Az elütetett fenyőt tavasztól őszig havonta egyszer érdemes meglocsolni örökzöldekre való tápoldattal így biztosítjuk számára a megfelelő tápanyag utánpótlást is.