Fenyőfa 2021

Ki olvas minket

Oldalainkat 4 vendég böngészi

Keresés

Fenyőfa gyomirtás PDF Nyomtatás E-mail
Írta: imviro   
2016. december 14. szerda, 14:38

Tavaszi lemosó permetezés

5 (100%) 9 szavazat
tavaszi lemosó permetezéstavaszi lemosó permetezés

A tavaszi munkálataink következő kimondottan fontos állomása, a lemosó permetezés, melyet azonban minden esetben meg kell előznie pár igen fontos műveletnek. A bokraink és fáink törzseinek és ágainak kérgét drótkefével vagy egy hasonló szerszámmal-mint például a kéregkaparó-gondosan átdörzsöljük. Így a télvíz idején a repedésekben megtelepülő férgek, bábok és egyéb kártevők már bizonyosan nem bújhatnak meg előlünk és nem szaporodhatnak tovább. Ezt követően már csupán a metszést, a száraz ágak, gallyak, az esetlegesen ősszel ottmaradt gyümölcsmaradványok(gyümölcsmúmiák) eltávolítását és az esetleges sebkezelési műveleteket (fagél, fadoktor, faplaszt, fatapasz névem ismert sebkezelővel) szoktuk elvégezni.

Nos, ezt követően már nincs más hátra, mint előre, következhet a permetezés. Ennek a tevékenységnek pontosan behatárolt, meghatározott ideje nincsen, hisz ebben a változó és olykor kiszámíthatatlan klímájú világban nem is lehetne. Az idősebb és tapasztaltabb kertészek mindig úgy vélekedtek ebben a kérdésben, hogy a tél végén, a tavasz elején kell mindezt végrehajtani. A lemosó permetezést  általában a téli fagyok elmúlásával, de közvetlenül a rügyfakadás előtt szoktuk végrehajtani, hiszen a különféle kártevők ilyenkor szokták megkezdeni pusztító tevékenységüket. A tavaszi lemosó permetezés elsődleges célja az, hogy végleg elpusztítsuk az áttelelt kártevőket, továbbá kimondottan megnehezíthetjük így aktív támadásukat az egész év során.

 

kézi 0,5 literes permetezőkézi 0,5 literes permetező

Felvetődik a kérdés, hogy vajon milyen készítményeket érdemeses használni? Véleményem szerint a lehetőségek tárháza igen nagy és változatos. Kérdés az, hogy kinek mire van szüksége, milyen növényekkel rendelkezik, milyen összeget kíván erre fordítani. A különféle gazdaboltok és kertészeti áruházak, kereskedések kínálata igen nagy a különböző növényvédő készítményekből, így azt javasolnám, hogy mindenki pénztárcájához mérten és kertjének adottságait figyelembe véve könnyen kiválaszthatja a számára megfelelő permetszert. Akik bizonytalanok vagy esetleg kezdők, azoknak javaslom kikérni a szakképzett eladók véleményét, tanácsait. A magam részéről bátran elmondhatom, hogy a sokrétű réz, kén, olaj vagy kombinált hatóanyag tartalmú gombaölő és rovarölő készítmények közül leginkább a legkörnyezetkímélőbb szerek közül szoktam vásárolni. A permetszerek neveibe, típusába most valóban nem mennék bele, mindenki döntse el maga, hogy mivel és hogyan veszi fel ádáz harcát a kártevők ellen.

Következő lényeges kérdés, hogy vajon milyen permetezővel permetezzünk? Szerintem a legfontosabb, hogy a permetező hatékonyan és könnyen kezelhető legyen. A különféle gombák, kártevő rovarok egyre gyakoribbak konyhakertjeinkben, gyümölcsöseinkben, ebből fakadóan a védekezés elengedhetetlenné vált ellenük. Emellett igen nagy hasznát vehetjük a különféle permetezőgépeknek akkor is, amikor például a szerves készítményeket és a műtrágyákat juttatjuk ki kerti növényeinkre.

 

5 literes nyomáspermetező5 literes nyomáspermetező

Olyan helyeken, ahol igen kevés növényt kell megpermeteznünk, szerintem az 500 milliliteres kézi permetező i elegendő lehet, aminek előnye a könnyű súlya és a gazdaságossága. Ezekbe a kézi készülékekbe kevéske permetszer fér egyszerre, ebből fakadóan leginkább szoba illetve balkonnövények kezelésére ajánlom. Hátránya viszont az, hogy ilyen kevéske vegyszert kimérni és állandó jelleggel utánatölteni munkaigényes folyamat. Aki egy picit nagyobb kompressziós készülékre vágyik, annak szívből ajánlom az 5 literes nyomáspermetező változatot, melyhez már hosszabbító toldat is van, így a magasabb növényeket is könnyebben elérhetjük. Meglátásom szerint ezek a permetezők a közepes nagyságú kertekben igen jól megfelelnek. Akik viszont még ennél is nagyobb területen gazdálkodnak, a háti permetezőket javasolnám. Régebben még csupán manuális (kézi) meghajtású permetezők készülékeket gyártottak, manapság azonban igen nagy megelégedéssel használják a különféle gépesített típusokat is. Ahogyan a vegyszereknél, ebben az esetben sem tisztem konkrét típusokat felsorolni, mindenki céljaihoz és anyagi lehetőségeihez mérten vásárolja meg a megfelelőt. Egyet azonban bizton kijelenthetek, kerüljön bármennyibe is az adott készülék, ha valaki a minőségre is törekszik, annak elég gyorsan meg fog térülni a vásárlás. Az lehetséges, hogy sok laikus kertész kolléga először megijed a háti permetezők árától, azonban azt sose felejtsük el, hogy egy permetező berendezés egész évben kihasználható, ezáltal kifizetődő. A zöldségeskertben, a gyümölcsösben, a dísznövénykertben végzett éves permetezések mellett igen nagy hasznát vehetjük gyepfelületeink gondozásában vagy a gyomirtásban egyaránt.

A tavaszi lemosó permetezésnél se feledjük el azokat a munkavédelmi szabályokat, melyekkel megelőzhetjük saját magunk vagy közvetlen környezetünk egészségkárosodását. Mivel ezek a szerek mindegyike méreg, ezért a velük való foglalkozás közben a tökéletes és minőségi védőfelszerelés használata erősen ajánlott.

A permetezést minden körülmények között csak száraz, szélcsendes időben végezzük, így növelve a szer tökéletes megtapadását a növényeken. A lemosó permetezést minden esetben viszonylag nagy lé mennyiséggel kell végezni, amolyan áztatás szerűen, ezáltal a permetszer egyenletesen fogja befedni növényeink külső rétegét, így biztosítva a precíz védelmet. Igyekezzünk olyan szisztéma szerint haladni, hogy sehol sem hagyjunk ki részeket, haladjunk előre pontosan megtervezett módon. Továbbá felhívnám minden kedves kertbarát figyelmét, hogy néhány szernél bizony vigyázni kell a rügypattanás utáni növénykárosító hatásra, a legtöbb készítményt szerencsére ilyenkor is lehet használni.
Egyébként minden ősszel is végzünk lemosó permetezést, ám tél végi, tavasz eleji permetezés előnye az, hogy egy zordabb, keményebb tél részben elvégezi majd a munka oroszlánrészét helyettünk. Tapasztalatok szerint évente ajánlatos megismételni.

Május a legjobb hónap a gyomirtásra. Ügyeljünk arra, hogy a kezelést szép időben végezzük , amikor száraz a fű és nedves a talaj.

Jó munkát, szép tavaszi időt kívánok minden fenyőfa termesztő kertbarátnak, kollégának!

Módosítás dátuma: 2016. december 14. szerda, 16:21