Fenyőfa 2021

Ki olvas minket

Oldalainkat 3 vendég böngészi

Keresés

Fenyőfa ültetése PDF Nyomtatás E-mail
Írta: imviro   
2016. december 14. szerda, 14:39

Mikor, hogyan ültessünk fenyőt és lomblevelű örökzöldet?

Örökzöld fenyők, fák, cserjék esetében, ha ültetéskor a gyökérzet sérült, mert az eredeti helyéről kiásott, földlabdás növényt ültetünk, akkor a legjobb időszak a telepítésre a tavasz, ezen belül is április első fele. Március vége, április második fele is jó lehet, az évi időjárástól függően. Az üst- gyengébb eredményt ad, sőt néhány fenyőfaj alig ered meg ilyenkor (pl., mamutfenyő). Az őszön belül a szeptember első fele az igazán alkalmas időszak. A lombhullató fák, cserjék, gyümölcsfák számára kedvező novemberi átültetés nagyon kockázatos az örökzöld lombú növényeknél. Edényben nevelt, abba jól belegyökeresedett növényt bármikor el lehet ültetni, fagymentes időben.
Mély gödröt ásni teljesen felesleges, a gyökerek döntő többsége nem fog 25-30 cm-nél mélyebbre hatolni, ezért 50 cm-nél lejjebb indokolatlan megmozgatni a földet. Trágyát, műtrágyát ne tegyünk az ültetőgödörbe, többet árt, mint használ. A meszes talajt nem kedvelő fajoknál, fajtáknál, ha földünk ilyen, alkalmazzunk sekély talajcserét.

Fenyők, örökzöldek ültetés utáni ápolása

Szerencsére elmondható a fenyőkről és az örökzöldekről, hogy nagyon kevés törődést igényelnek, ha már begyökeresedtek új helyükre. Ez egyébként eléggé elhúzódó folyamat a fenyők esetében, gyakran két-három évig is eltart, mert nagyon lassan fejlődik és növekszik a gyökérzetük. Viszont ha ez már megtörtént, akkor a szárazságtűrőket öntözni nem kell. Bizonyos méret fölött (kb. másfél méter) már a tövüket sem kell feltétlenül kigyomlálni. Ápolást a törpe növények, a még kisméretű, fiatal példányok, a vízigényes fajok és fajták igényelnek, és ez a gyommentesítésben és az öntözésben általában ki is merül. Valamennyi fenyő és örökzöld metszéssel alakítható, sőt a legtöbb nyírható is, nem kell félteni őket a metszőollótól és a sövényvágótól sem. A fenyők és a mészkerülő örökzöldek tápanyag-utánpótlást nem igényelnek. A mésztűrőörökzöld,lomblevelű fákés cserjék trágyázhatóak, tápoldatozhatóak, ezt meg is hálálják, de nincs rá feltétlenül szükségük.