Fenyőfa 2021

Ki olvas minket

Oldalainkat 17 vendég böngészi

Keresés

Rügyelhalás PDF Nyomtatás E-mail
Írta: imviro   
2017. január 11. szerda, 13:40
Néha előfordul, hogy a szép tűlevelű örökzöldek csúcsrügye valamilyen ok következtében elpusztul, nem hajt ki. Ennek oka legtöbbször a téli fagy, esetleg valamilyen mechanikus hatás, de nem ritka az sem, hogy a rügyet madár csípi ki, vagy maró hatású ürülékével pusztítja el.

Rügyelhalás

A csúcsrügy megvastagszik, elszárad, esetleg görbe hajtásokat hoz. Az elhalt rügyön apró, gömb alakú termőtesteket láthatunk. A fa koronája, formája szabálytalan lesz, elbokrosodik, eladhatósága, esztétikai értéke romlik.  (Ez például az esüstfenyőre is (Picea pungens 'Glauca') jellemző betegség.)

A csúcsrügy helyett ilyenkor több mellékrügy hajt ki és nevel oldalhajtásokat. Szerencsés esetben előfordul, hogy az egyik oldalhajtás átveszi a csúcshajtás szerepét, de a legtöbbször ehhez emberi kéz segítségére van szükség. Ha valamelyik oldalhajtás erőteljesebbnek látszik vagy éppen ferdén fölfelé törekszik, akkor elegendő ezt egy erősebb pálcához rögzíteni. A pálcát először legalább két helyen kössük a fenyő törzsének felső részéhez, majd húzzuk melléje óvatosan a megfelelő hajtást, és két helyen kössük a pálcához.

 

fenyo_csucsrugy

 

Munkánkat eredményesebbé teszi, ha a többi oldalhajtás közül az erősebbeket levágjuk, és csak egy-két oldalhajtást hagyunk meg biztosíték gyanánt. Egyébként már most érdemes előkészülni az örökzöld növények szeptemberi ültetéséhez, a gödör ásásához, a talaj javításához. A faiskolai lerakatokban sokféle, szép fenyőcsemete - sok közülük konténerben - áll a kiskerttulajdonosok, kertbarátok rendelkezésére.

Módosítás dátuma: 2017. január 11. szerda, 13:44