Fenyőfa 2021

Ki olvas minket

Oldalainkat 8 vendég böngészi

Keresés

Fenyőfa növényvédő szerek PDF Nyomtatás E-mail
Írta: imviro   
2018. április 21. szombat, 09:48

Fenyőfa ültetvényben használható természetes házi növényvédő szerek


A csalánlé tápanyag is a fenyőfa számára,de hatásos levéltetvek ellen is. A nyers vagy szárított leveleket áztasd langyos vízben a napon.

Néhány nap alatt megerjed. Ötszörös mennyiségű vízzel hígítva permetezd a virágokra!


Az egyik legerősebb növényvédő a neem olaj: egy liter vízhez néhány csepp elég. Lassan fejti ki

hatását, a növénnyel táplálkozó rovarok szervezetébe kerülve megzavarja életritmusukat, majd éhen

halnak.


A karácsonyfa ágain nagy melegben néha látni apró kis rovarokat. A nagyobb karácsonyfának már nemigazán tud számottevő kárt okozni, úgy vettük észre, de nem túl szép látvány. A levéltetvek és az atkák ellen is hatásos a héjjal és levelekkel készített, hagymás keverék.

Vágd apróra a hagymát, majd áztasd meleg vízben egy-két napig. Leszűrés után permetezhetsz vele.



fenyőfa
A mosódióhéj nem csupán mosásnál hasznos, de levéltetvek ellen is. Egy liter vízhez tegyél 25

dekagramm héjat, majd főzd 10 percig, és hűtsd le. Permetezd vele át a leveleket!




karacsonyfa
A narancsolajos permetezés biokertészetekben is kedvelt módszer: szárító hatása révén pusztítja el a

puhább kitinpáncélú levéltetvet és a liszteskét. Egy liter vízhez pár csepp elég.



karacsonyfa
Gombásodás inkább csak a kicsi fenyőcsemeték betegsége, amikor nagyon sok a csapadék, és a sok esőt nagy meleg követi.
Gombás fertőzésekre megoldás a zsurlótea: főzz fel egy liter vízben négy evőkanál zsurlót, majd

hagyd kiázni egy napon keresztül. Leszűrés után öntsd az öntözővízhez, vagy használd tisztán.



karacsonyfa
A kovaföld nagyon jó talajjavító a kis fenyőcsemete számára, de a levéltetveket, hangyákat és tőzeglegyeket is elűzi. Szórj belőle a

fertőzött területre, vagy elegyítsd vízzel, és permetezd be vele a növényeket.

A kovaföld az ősi kovamoszatok megkövesedett vázából származó por állagú anyag. Több, mint 80%-ban az emberi egészség számára nagyon hasznos szilícium-oxidból áll.

1.Szúnyogok, muslicák ellen

-hogy a virágföldben, cserepes fenyő és virágainkban ne keljenek ki a kis szárnyasok, keverjünk ültetés előtt a földhöz egy csipetnyi kovaföldet. Öntözzük meg a növényt, majd takarjuk be egy újabb réteg földdel.

2.Darazsak ellen

-kutatások alapján bizonyították, hogy a lódarazsak nem építenek fészket azokon a területeken, ahol előzőleg, legalább három héten keresztül kovafölddel volt lekezelve

3.Legyek ellen

 

-a legyek sem szeretik a kovaföldet, ezért azokon a területeken, ahol beszórjuk kovafölddel, egészen biztosan nem fognak szaporodni

4.Csigák ellen

-a veteményeskert azon részét, melyet féltünk a csigatámadástól időközünkét szórjunk körbe kovafölddel. Erre a területre biztosan nem fognak többet jönni a puhatestűek, hiszen az apró szilánkos por elriasztja őket.

5.Hangyák ellen

-a hangyák vonulása mentén, a ház falainál, és a nyílászárók körül szórjuk be kovafölddel, ez majd megakadályozza, hogy ellepjék a lakásunkat a hangyák. A veteményeskertet, a parkosított udvarunkat, a fenyőfák körül is szórjuk be kovafölddel, így onnan is kiűzhetjük a hangyákat.

6. Talajjavító

-nagyon hasznos lehet, akár a fenyőcsemete köré, akár cserepes növényeinkhez, akár a veteményes, konyhakertünk földjéhez keverve. Sokkal termékenyebb, és egészségesebb lesz a talaj, ha kovafölddel keverjük.

7.Levéltetvek ellen

-ezek a kártevők, ha nem védekezünk ellenük, nagyon gyorsan szaporodnak. A fertőzött területeket szórjuk be kovafölddel, vagy keverjünk el kovaföldet vízzel, és permetezzük be a karácsonyfa törzsét és ágait, növényeinket. Nagyon hatékony a levéltetvek ellen.

8.Rágcsálók ellen

-kinti-benti használatra egyaránt alkalmas. Adagoljunk a kovaföldhöz egy kevés borsmenta olajat, majd szórjuk a rágcsálógyanús területre.


karacsonyfa
Borsmentával útját állhatod a hangyáknak és a meztelencsigáknak. Két evőkanál mentalevelet forrázz le három deciliter vízzel. Tehetsz bele egy kis mentaolajat is. Hagyd állni egy napig, és permetezz vele. Befújhatod vele a fenyőfa, és egyéb örökzöldek ágait.

karacsonyfa
Keserűsóból rovarriasztó készülhet: szórj a fenyőfa töve köré egy-két evőkanállal. Szebb lesz a fenyő, szebbek lesznek a virágok, ha néhány hetente két liter öntözővízhez hozzáadsz egy evőkanállal belőle. 
Mezőgazdasági boltokban most már könnyen beszerezhető.

karacsonyfa
Bár a fenyőfa tűlevele nem kimondottan a csigák kedvenc eledele, néhányszor megfigyeltük már,  hogy fényes csík árulkodik arról.hogy csigák mászták meg a fenyőt.
Sok csigaűző praktika van: a veteményes köré szórt tojáshéj és fűrészpor az útjukat állja, míg a sör állítólag összegyűjti őket, és persze, a baromfiudvar hasznos tagjának tartják a csigaevő futókacsát is.

Módosítás dátuma: 2020. január 18. szombat, 12:26