Fenyőfa 2017

Ki olvas minket

Oldalainkat 85 vendég böngészi

Keresés

PDF Nyomtatás E-mail
Összesen 370  válasz  van az adatbázisban
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Érdeklődők kérdései 10-Vegyszermentesen

Nem szeretnék talajvizsgálatra időt és pénzt költeni.
A fenyőnek milyen talaj jó? Hogyan tudhatom meg, milyen a talajom: savas vagy lúgos?

foldmunka a fenyobenMiután szert tettünk egy kertre, minden kertész álma egy virágzó dús gyönyörű kert megalkotása. Ám ehhez jól lenne tudni milyen a termőföld kertünkben, mielőtt beültetnénk növényekkel.

Ebben lehet segítségünkre néhány növény.

Ha már úgy vettük meg a házat, hogy a kert be van ültetve, vizsgáljuk meg a növényeket, és máris megtudtatjuk a föld összetételét anélkül, hogy ásóhoz nyúlnánk.

Csalán:

Ahol a csalán megél ott nitrogénben és vasban is gazdag a talaj. Ha kertünkben dúsan nő a csalán biztosak lehetünk benne, hogy van elég tápanyag, sőt abban is, hogy ezt a talajt már trágyázták.

Tyúkhúr:

Ahol sok a tyúkhúr ott szintén van elég tápanyag, távolítsuk el a növényt és ültessünk a helyére zöldség vagy fűszernövény ágyást, vagy más haszonnövényeket.

fenyocsemete

Bükköny:

A bükkönyfajok a pillangós virágúak családjába tartoznak. Ahol ezek a növények megélnek, ott a talaj gazdag a nitrogénben, mert megkötik azt a talajban. Akár zöldtrágyaként is felhasználhatjuk és beleforgathatjuk a talajba.

Lucerna:

A lucerna legtöbbször a fű között hajt ki, de ez nem baj, mert a növény jelenléte a megfelelő nitrogén tartalomra utal, ami fontos a fű számára.

Rododendron:

Ha kertünkben jól érzik magukat a rododendronok és a hanga félék, akkor a termőföld savanyú. Ebben a földbe nem él meg minden növény, de azért kérdezzünk rá az előző tulajtól hátha csak kicserélte a talajt egy részen a kertben.

fenyo ultetveny

Szegfű:

Ez a szép illatos virág a kissé lúgos és jó vízelvezető képességű talajokat kedveli. Ahol ez a növény megél sok más virágzó dísznövény is szépen fog fejlődni.

Napvirág:

A napvirág jól viseli a száraz homokos talajt, ám az ilyen talajon kevés növény él meg, így érdemes átgondolni az ültetést.

Martilapu:

A martilapu jelenléte a nehéz talajt jelzi, az ilyen talajt ültetés előtt érdemes jó alaposan felásni és fellazítani, mert a növények nem tudnak benne fejlődni.

fenyofa csemete

Zsurlók:

A zsurló kedveli a nedves kissé mocsaras területeket, így ha ilyen növényt látunk, a kertben biztosak lehetünk benne hogy ez a talajvízzel telített.

Kakukkfű:

Ez az illatos kis fűszernövény jól viseli a száraz homokos talajt, ahol megél ott vagy semleges kémhatású vagy meszes a talaj. Itt is fontos megnézni milyen növényt ültetünk be.
------------------------------------------------------------------
(Forrás: álmaim otthona)

Egy hosszú és fárasztó nap után a kertben minden bizonnyal piszkos lesz a kezünk – amit a sima szappan nem távolít el. Használd a szódabikarbónát is, ez eltávolítja az összes szennyeződést!
6. Kéztisztítás
Ez az elegy általában 1-2 nap után már hat is, ha viszont mégsem, ismételd meg a folyamatot.Hogy elpusztítsd az összes hernyót, keverj össze egy kis szódabikarbónát és lisztet – majd ezt szórd rá vékony rétegben a növényeknek.A zöldségféléket leggyakrabban a káposzta bagolylepke, gyapottok bagolylepke és a kukoricamoly károsítja. A károsítást minden esetben a hernyók okozzák!
5. Hernyók a káposztán
Hiába gyomlálsz, a járdakő között mindig kibújik a gyomnövény? Próbáld ki ezt a praktikát: önts vagy söpörj egy vastag réteg szódabikarbónát a kisebb nagyobb résekbe – ez megakadályozza a gazok növekedését.
4. Gyomnövények ellen
Keverd össze, tedd szórófejes flakonba, majd ezzel fújd le a lombkoronát – vagy ha szükséges, a talajt is.Keverj össze 3,5 liter vízzel 4 teáskanál szódabikarbónát és 1 teáskanál biológiailag lebomló szappant.
3. Gombás lombkorona
Permet lisztharmat ellen: keverj össze 3,5 liter vízben 1 evőkanál szódabikarbónát, 1 evőkanál növényi olajat és 1 evőkanál mosogatószert. Tedd egy szórófejes flakonba miután összekeverted és ezzel permetezd a növényeket hetente (ne napsütésben, hanem inkább estefelé).Az orgona, a vadalma, a lángvirág, a méhbalzsam, a rózsák, a szőlő, a tök és az uborka a lisztharmat könnyű célpontjai lehetnek ennek a gombának.Aki kertet művel, biztosan találkozott már a lisztharmattal.
2. A lisztharmat megelőzése és kezelése
Keverj össze 4 teáskanál szódabikarbónát 3,5 liter vízzel, majd töltsd szórófejes flakonba. A rózsa- vagy szőlő, feketedő tövét permetezd vele rendszeresen, míg el nem múlik a gombásodás – illetve amíg meg nem jelenik a gyümölcs.
1. Természetes gombaölő

Cikkünkben most összegyűjtöttük, ott mire használhatod:


Nem csak takarítás során, főzőcskézés közben, vagy a fürdőszobában lehet nagy segítségünkre a szódabikarbóna, hanem bizony a kertben is! 


A szódabikarbóna természetes felhasználása a kiskertben

forrás: http://ezermester.hu

A kísérlet egyik meglepő eredménye szerint az egyébként nagyon ellenálló, nehezen irtható mezei aszat bizonyult a leginkább ecetérzékeny növénynek. Már az 5 százalékos ecetoldat is az aszat 100 százalékos pusztulását okozta, míg 20 százalékos oldattal permetezve két óra alatt pusztultak el a növények.Az ecet hatékonysága ellenére, a gyomok néhány százalékos újrakelése minden gyomfajnál megfigyelhető, bár a permetezést követő két héten belül nagyrészt elpusztultak. A 10 százalékos ecetoldat a gyomok 85 százalékát pusztította el. A fiatal növények ellen az alacsonyabb koncentráció is hatásosnak bizonyult, míg az idősebb egyedeket csak magas töménységű ecetoldattal lehetett kiirtani. A biokertészek már régóta használnak ecetet gyomirtáshoz, de a közelmúltban ennek jó hatását már tudományos kísérletetekkel is igazolták. Az ökológiai gazdálkodásban gyomirtóként a biológiai erjesztéssel előállított ecet 5-10 százalékos oldatát javasolják (a boltban kapható étkezési ecet 10-20%-os töménységű, tehát ezt arányosan hígítani kell). Mielőtt kipróbálnánk ezt az új és környezetbarát módszert, nem árt tudni, hogy az ecet egy természetes eredetű sav. Emiatt csak totális gyomirtásra használjuk, azaz elsősorban olyan részeken, ahol csak gyomok vannak. Másik lehetőség, ha zöldségnövényeink közül irtanánk a gyomokat ecettel, akkor a permetezést úgy végezzük, hogy a permetből még véletlenül se jusson a kultúrnövényre: a sorok közét kezeljük, a zöldségnövények melletti részeket pedig kézzel gyomláljuk!
Gyomirtás ecettel

további információ:
Forrás: http://www.foldegyesulet.hu/oldalak/tippek.php
Ezzel a gyomirtóval 5.000-10.000 forintot is megtakaríthatunk és elkerülhetjük, hogy erős vegyszerek jussanak a talajvízbe és a környezetünkbe.A legjobb eredményt a forró napokon érhetjük el.
Az ecetben feloldott sót keverjük össze a folyékony szappannal, töltsük egy szórófejes palackba és spricceljük a gyomokra. A só könnyen feloldódik az ecetben.
1 teáskanálnyi folyékony szappan.         ¼ csésze só         kb. 1 liter ecet
Körülbelül 1 liternyi gyomirtó elkészítéséhez keverjünk össze:
1 evőkanálnyi folyékony szappan (vagy akár mosogatószappan is, házi, natúr szappan).         1 csésze só         kb. 4 liter ecet (fehérecet vagy almaecet)Az elkészítéséhez keverjünk össze:
Íme egy nagyon hatékony, környezetkímélő és olcsó alternatíva a kereskedelemben kapható, erős vegyszereket tartalmazó helyettesítésére.
(kizárólag olyan részeken, ahol csakis gyomok vannak)Hatékony, környezetkímélő és olcsó alternatíva az öko gyomirtó
forrás: http://www.hogyankell.hu
- A meztelen csigák ellen védekezhetünk a kert köré ültetett paszternákkal vagy ha begónialével (maréknyi levelet egy napig áztassunk 10 liter esővízben) permetezzük be a növényeket.- A zeller elriasztja a káposztafélék hernyóit.- A körömvirág hasznos a levéltetvek, a fonalféreg és egyéb kártevők ellen is.- A levéltetvek ellen hatásos a csalán, a rebarbara és a fokhagyma.- A fodormenta és a csalán hangyariasztó hatású.- A gyümölcsfák tövébe ültessünk fokhagymát, metélőhagymát, bazsalikomot.Illóolajai védelmet nyújtanak a kártevőkkel szemben.- Minden növénynek jót tesz, ha a vetés előtt mustármaggal vetjük be a talajt, majd zöldtárgyaként beleforgatjuk a talajba. 
- Paprika mellé ültessünk kamillát.
- A paradicsom mellé ültessünk csalánt, mert ez megvédi a kártevőktől, és vassal gazdagítja a talajt.


2.    Növények párosítása


A leszűrt folyadékkal permetezzük le a növényeinket.
Egy kevés kőport szórjunk a tetejére, hogy csökkentsük a szagokat.
Fedjük be az edényt, és hagyjuk néhány napot állni, míg megindul az erjedés.
Egy nagy méretű edénybe szórjuk bele a növényeket az edény feléig, majd töltsük fel esővízzel.
Szerezzük be a kertünkből, környezetünkből vagy gyógynövényboltból az alábbi növényeket: csalán, zsurló, fekete nadálytő, fehér ürömfű.


1.    Bio permetezőszer készítése


A vegyszermentes kertészkedéssel egészségesebb ételeket fogyaszthatunk majd.
Készíthetünk például bio permetezőszert, vagy egyes növények ültetésével is védelmet nyújthatunk. 
Természetes módon is megelőzhetjük a növénybetegségeket és a kártevők elszaporodását a kertünkben. 

Hogyan kell bio módon védeni a kertet a kártevők ellen?(Forrás: édenkert.hu)

A paradicsom számára kitűnő folyékony trágya a káposzta leveléből készült lé: 3 kg friss levél erjesztése 10 liter vízzel.Paradicsom és a burgonya szár- és gumórothadása ellen sovány tejet keverjünk össze tízszer annyi vízzel, s hetente egyszer permetezzünk vele.  
5 liter vízben 50 g timsót feloldunk, és ezzel az oldattal permetezzük le a fákat, bokrokat, szobanövényeket.
Timsó keverék elkészítése:

(Forrás: utajovobe.eu)


Jó tudni, hogy a fátyolka és a fülbemászó is nagy hatékonysággal irtja a levélteveket, már csak ezért sem érdemes száműzni őket kertjeinkből ezek és lárváik naponta 100-200 tetűt fogyasztanak el. A levéltetvek legismertebb természetes ellenségei a katicabogarak,
A permetezést rendszeresen ismételni kell, szükség esetén 10-14 naponta. A permetezést esős időben nem érdemes végezni, és nagy melegben sem szabad (az esti órák alkalmasak).
Tipp: Néhány további recept a növényi permetszerekhez
Az oldatot 1:4 arányban hígítjuk, és 40 gramm káliszappant adunk hozzá (forrás: Dr. Bálint György: Biológiai növényvédelem)Még környezet- és egészségbarátabb alapanyagokból is készíthetünk permetszert. Levéltetvek ellen kiváló recept: száz gramm szétmorzsolt kamillavirágot esővízbe áztatunk, 12 órán át állni hagyjuk. 
Fiatal facsemeteknél például - ha nagyon körbevették a vékony ágakat - mártsunk egy régi fogkefét nagyobb töménységű káliszappan-oldatba, és óvatosan dörzsöljük le a kérget.Tipp: A káliszappan pajzstetvek ellen is jó. 
Alkalmazási módjáról például itt olvashat.
Megvásárolható oldat formájában mezőgazdasági szaküzletekben, de mi magunk is készthetünk (olcsóbban) oldatot, ha a káliszappant háztartási, illetve festékboltokban szerezzük be. 
A levéltevek ellen a káliszappan a legfontosabb. 
Mint azt egyre többen tudják, vannak a biotermesztésben is használható növényvédő szerek. 
A levéltetvek ellen hatékony növényvédő szerek kaphatók (lásd a mezőgazdasági szaküzletekben), de ezek alkalmazása tovább terheli vegyszerekkel a környezetünket.
(az olajos szereket most már nem is ajánlott használni, mert megfojthatjuk a leveleket). A megelőző lemosópermetezésről már olvashattak rovatunkban, de most más szerekre van szükség 
Kezelésnél ne várjuk meg, amíg a levelek a kártétel következtében összesodródnak, mert ilyen állapotban a permetezés már kevésbé eredményes - írja az Édenkert.hu.
A levéltetvek a levelek fonáki oldalán élnek, tehát a permetezésnél a rovarölő szereket oda kell kijuttatni, mert csak úgy érjük el a várt hatást! A legáltalánosabb védekezési lehetőség a permetezés. 
Ezt követően a fertőzött részeket gondosan el kell égetni.Bár a levéltetvek nyár elején jelennek meg tömegesen, folyamatosan kell ellenük védekezni már most is. Ha egy fánál csak elszórtan látjuk őket, segíthet a hajtáscsúcsok leveleinek leszedése, esetleg lemetszése.
Mit tehetünk környezettudatos módon ellenük?
A hangyák ugyanis gondozzák a számukra hasznos mézharmatot szolgáltató levéltetveket. Különösen veszélyesek a gyümölcsfákra – olvasható az Ezermester.hu cikkében , ahol azt is megtudhatjuk, hogy többek között a fák törzsén fel-lefutkározó hangyák figyelmeztetnek arra, hogy a fákon levéltetvek vannak. 
A tetvek hihetetlen mértékben képesek elszaporodni, időjárástól függően évente akár 10-12 nemzedéket is létrehoznak. Kártételük abból adódik, hogy a növény nedvét szívogatják, amíg az teljesen le nem gyengül, fejlődésében visszamarad, majd elpusztul.A levéltetű károsít minden vadon tenyésző és termesztett növényt. 
Biopermetszerekkel, házilag készített oldatokkal a levéltetvek ellen


Levéltetű és takácsatka ellen kiváló: a csikófark erjesztett leve ötszörös hígításban. Hatását növeli, ha 3 % spirituszt vagy 1 % kenőszappant adunk hozzá. Gombaölő hatású is. Kitűnő még a levéltetek elpusztítására a timsó keverék.
Hernyófogó-öv készítése: hullámpapírt erősítsünk dróttal a fa törzse köré, néha vegyük le, és nézzük meg, van-e alatta hernyó.
A csigák a fokhagyma szagát sem szeretik, ezért előnyös ha a szamócaágyást fokhagymával körbeültetjük.
A csigák ellen hatásos szer a begónialé: egy marék begónia-hajtást áztassunk egy napig 10 liter vízben. Permetezzük be ezzel a lével azokat a növényeket, melyeket éjszaka csigák látogatnak. 

málna  


A málnának folyékony trágyaként kitűnő a bodzából, zsúrlóból és varádicsból erjesztett és hígított trágyalé. Először alkalmazzuk rügypattanás után, majd amikor már letermett. Ezzel gondoskodhatunk a következő évi bőséges termésről.
Ilyenkor segít egy zsurló-tea permetezés.Az egreseknél gyakran fellép a lisztharmat fertőzés. 
A tormaleveleket leforrázzuk, és kevergetve áztatjuk 15 percig. Ezt a levet négyszeresére hígítjuk, és 7-10 naponként permetezzük. A tormát fák köré is ültethetjük. Fontos, hogy a moníliával fertőzött terméseket és lemetszett gallyakat is szedjük fel a földről és égessük el.
Tormalé készítése
A torma a monília ellen is véd.A káposztafélék gyökérgolyva-fertőzését a torma trágyalé akadályozza meg. Gomba ellen: három maréknyi apróra vágott csalángyökeret leforrázunk két liter vízzel, 12-24 órán át állni hagyjuk, ezután ötszörösére hígítva permetezzük.
Levéltetvek ellen: a csalánt és a rebarbarát 8 napig áztassuk, naponta keverjük meg, és hígítás nélkül permetezzük ki.
Lássunk néhány régi módszert!
Ezért érdemes visszanyúlni nagyszüleink módszereihez, akik különböző növények főzeteivel próbálták elpusztítani kártevőket és megelőzni a fertőzéseket a kertben. Tegyük hozzá, hogy sikeresen. 
Sokan az erős és széles spektrumú vegyszerek bevetése helyett azért szívesebben próbálkoznak kíméletes, természetes alapanyagú szerekkel a kártevők, és kórokozók elpusztítására. 

Torma
Hogyan készítsünk házilag vegyszert a kártevők ellen?forrás: http://ujszo.com
Természetesen ne feledkezzünk meg a katicabogarak jótékony hatásáról sem, akik jóízzel elfogyasztják a levéltetveket!

Mindig a kinti hőmérséklettel azonos hőmérsékletű folyadékkal permetezünk, nagy melegben csakis akkor, ha a nap nem az ápolandó növényekre süt.A tetvek mind a bolygatásukat, mind a vízsugarat egyaránt nehezen viselik. 
A permetező fejét nem porlasztó, hanem vékony sugarú spriccelő állásba fordítjuk, s ezzel célozzuk meg a tetves szárrészeket: kell hozzá némi érzék, meg persze sok-sok türelem.Ha se csalán, se paradicsom, se rebarbara, megteszi a szappanos esővíz is.
A permet töménysége: egy kilogramm növényapríték tíz liter vízhez – ennyire azonban egyszerre sosincs szükségünk, vagyis egyáltalán nem baj, ha történetesen csak negyed kiló csalánt tudunk szedni, azt két és fél liter (eső)vízben áztatjuk.
Ha csak hétvégén jutunk ki a kertbe, akkor az előző napi ázalékkal permetezzünk a nap folyamán többször, a maradékot pedig hagyjuk tovább erjedni, jó trágyalé lesz belőle, melyet legközelebb a palánták tövébe öntünk.
Ha módunkban áll fokozatosan, néhány naponként készíteni új permetlevet, ezt tegyük, a fölmaradót pedig használjuk öntözésre.
Ha már egyszer ilyesmire adjuk fejünk, mert fejünkbe vettük, hogy kiirtjuk a tetveket, vagy ha épp a kerítés melletti csalánost készülünk felszámolni, lehetőségeinket figyelembe véve fontoljuk meg, mi a célszerűbb a nyersanyagok felhasználását illetően.
Ugyanezt cselekedjük a csalánnal vagy a futóparadicsom letört hónalj- és oldalhajtásaival, vagy ezek kombinációjával.
Ha rekkenő hőségben három-négy napnál tovább áll, már csak nagy hígítás után permetezzünk vele, vagy csak a tövek öntözésére használjuk.
A műanyag edény meg azért kell, mert a fémmel a lé reakcióba lép.)(A leveleket mindig törjük, sosem vágjuk, máskülönben a tő elrohadhat.Egy nap múlva erjed, s leszűrve permetezhetünk vele: zsenge palántákat hígított oldattal (fél adag lé, fél adag szappanos víz), erősebb növényeket, bokrokat hígítatlanul.

Az eljárás egyszerű: kitörünk néhány szálat, levelestől összevágjuk, műanyag edénybe szórjuk, vizet öntünk rá, napra tesszük.


Ha történetesen nem szeretnénk a rebarbarát, de tartunk belőle két-három bokrot a szépsége miatt, egy okkal több, hogy meg is becsüljük: felaprítva és áztatva kiváló permetszer tetvek ellen.


Az alkalmazható sokféle gyom-, gyógy- és kultúrnövény közül csak a három legismertebbet említjük: a csalánt, a rebarbarát és a paradicsomot.


A házunk táján vagy a kert körül föllelhető olyan növényekről van szó, melyeknek savtartalma épp eléggé riasztó ahhoz, hogy permetszerként való bevetésüket a tetvek ne vegyék félvállról.
Az ennél is barátságosabb szereket mindig is házilag állította össze a kiskerttulajdonos, barátságosságuk főként abból ered, hogy nem kell végettük elhagyni a kertet s fizetni értük. 
Korábban már írtunk a Rock Effect nevű szerről, mely a tetvek elleni biológiai védekezés egyik bevált eszköze: az indiai bükkfa olajának vízzel hígított oldata a növényeken olyan védőréteget biztosít, mely meggátolja a tetvek szívogató tevékenységét.

A többit elvégzi a napfény
Hozzávalók: rebarbara szára levelestől, csalán, kesztyű, kés, öntözőkanna esővízzel, az áztatásra kiszemelt edény. 
Környezetbarát tetűirtásTetvek ellen is jó!!!

Működik!"Helyzettől függően többször ismételni.1liter lötyi, 10 liter víz hígításban kipermetezni, főleg a növényeket.1 nagy fej fokhagymát (nem kell megpucolni csak szétszedni) 1 liter vízben felfőzni. Hagyni kihűlni, majd leszűrni."Akinek van meztelen csigája, de nincs saját vagy lízingelt futó kacsája, egy tipp a csiga buli megfékezésére.
Julianna Bámliné Fehér jótanácsa a Vidéken Újrakezdők csoportból!


MEZTELEN CSIGÁRA

forrás: Magyar Kincsestár

Csak ismételni tudom: érdemes kipróbálni!
A rovarriasztó és bőrszépítő hatás tudományosan is igazolható: “A diólevélnek keserű nyálkahártya-összehúzó, tonizáló hatása van, cserzőanyagokban nagyon gazdag. Összehúzó, cserző hatását a levél tannintartalma, baktériumölő, gombaölő, rovarölő és rovarriasztó hatását pedig a vele kapcsolatban lévő ellagénsav okozza.”- lehet olvasni több gyógynövény ismertetőben.
Valaki megjegyzést fűzött ehhez, hogy ő gyerekkorában diólevéllel dörzsölte be a bőrét, a bogarak ellen.(Gyöngyi Kerepesi osztotta meg VIDÉKEN ÚJRAKEZDŐK csoportban.)„2 liter vizet felforralok, majd belegyűrök jó sok diófalevelet, amit a kis zöld szárával együtt vágtam le. Megvárom míg kihűl, kiszedem a leveleket, és spriccelős flakonba teszem. Levél megy a komposztba, elriasztja a legyeket, meg a hangyákat. Az összes növényre jó, a spenótra is fújtam, meg a salátákra is.”
Így készül:
Azt vette, amit a boltban ajánlottak. Jó drága volt, és szinte 2 hetente kellett újra permetezni. Idén már én permetezek, de csak dióteával. Ha rám is jut belőle, legfeljebb szebb lesz tőle a bőröm. És ami nagy öröm: még jobb, mint a mérgek. Elűzi a hangyákat, levéltetveket a fáról, gombabetegségekre is jó, és kevesebbszer kell ismételni, mint a régi permetszerekkel.”„Ez évig a férjem permetezett minden fát. 

Érdemes kipróbálni!

Diólé


forrás: http://www.sokszinuvidek.hu
2012. május 12. szombatÍrta: Csepe Erika
A felsoroltakon kívül természetesen még számos növényből készíthetünk permetszert, érdemes a témában böngészni az interneten vagy bújni a szakkönyveket, hiszen magunknak és családunknak teszünk jót azzal, ha olyan zöldséget, gyümölcsöt termelünk meg, amelyek nem tartalmaznak vegyszermaradványt.
Ötszörös hígításban tavasszal és ősszel a talajra és a növényekre permetezzük.A szerhez körülbelül 2 kg friss levélre van szükség, melyet tíz liter vízben két hétig erjesztünk, naponta kevergetve. 
A pitypangból készült permetlé növekedésserkentő a legtöbb növényre. 
Pitypanglé

Tapasztalatok szerint a zöld levéltetveket riasztja.
Két marék kamillavirágot másfél liter vízben fél napig áztatunk, majd leszűrjük és ötszörös hígításban permetezünk (locsolókannával is mehet a növényekre). 
Kamillalé

A zsurló nem az a tipikus kerti növény, így érdemes kirándulások alkalmával begyűjteni. Ha viszünk magunkkal egy növényhatározót vagy az internetről letöltött fotót, biztosan rátalálunk, a mezei zsurlót különös levelei miatt nehéz összetéveszteni más növénnyel.Reggel a leghatásosabb, biogazdák szerint kéthetente érdemes megismételni a permetezést. Készítése egyszerű: 30 dkg zsurlót 5 liter vízben egy órán keresztül főzzünk kis lángon, majd ötszörösére hígítjuk, lehűtjük és már használhatjuk is. Erősen párás, nedves napokon, amikor fennáll a gombásodás veszélye, mindenképp permetezzünk vele (közvetlenül a növényre és a talajra is). A gombafertőzésre hajlamos növényeket, például aparadicsomot, az epret és a rózsákat megelőzésképpen zsurlófőzettel permetezzük. 
Zsurlófőzet


(Forrás: moksha.hu)

“A vizet, a cukrot, az ecetet és a mosogatószert, bármilyen mosogatószer lehet, össze kell keverni, majd néhányszor le kell permetezni vele a növényt. Az egyik vevőmtől kaptam a tippet, az orchideán én is kipróbáltam, gondolom más növényeken is működik.” – mondta.

2 evőkanál mosogatószer2 evőkanál ecet2 evőkanál cukorfél liter víz

Egy másik levéltetvek elleni természetes szer:


Később is lefedve tartsuk átható szaga miatt. A lé hetekig megtartja hatását, ősszel pedig a megmaradt csalániszapot ráönthetjük a komposztra.A legfontosabb: a csalánerjedéskor iszonyatosan büdös, emiatt már az elején adjunk hozzá macskagyökér-kivonatot, vagy kőport (a zeolit kertészetekben kapható természetes anyag). Ebben az esetben naponta keverjük át, hogy a bomlási folyamathoz sok oxigént kapjon. 10-14 napi erjesztés után 10-szeres hígításban használható. Ha tovább hagyjuk a vízben a csalánt, megerjed, ami egyáltalán nem baj, ezután is felhasználható.A permetszerhez 1 kg felaprított friss zöld csalánt felöntünk tíz liter vízzel, és 36-48 órai állás után hígítatlanul permetezünk vele. 
Főként levéltetvek ellen hatásos, ám növényeink tövét akkor is locsolhatjuk vele, ha éppen semmiféle kártevő nem telepedett meg rajtuk, hiszen a csalán magas vitamin és ásványi anyag tartalma miatt általános erősítő szerként is működik. 
Csalánlé

A tapasztalatok szerint készítésükhöz az esővíz a legjobb, ám ennek hiányában a közönséges csapvíz is megfelelő, ha néhány napig napos helyen állni hagyjuk.Már csak azért is, mert az alapanyagok ingyen rendelkezésünkre állnak. Elsősorban a megelőzésben vesszük hasznukat, de akkor is érdemes kipróbálni a következőtermészetes permetleveket, ha már megjelentek a levéltetvek, gombák növényeinken. A természetes növényi levek ráadásul nemcsak tápanyag-kiegészítést jelentenek számukra, hanem többnyire a kártevők ellen is hatásosak. A permetlé „hazai termésből” is elkészíthető.A növekedési időszakban számos zöldség, gyümölcs és virág meghálálja, ha néha kap egy kis doppingszert. 


Természetes permetlevek kertből, mezőről

Cimkék:
abies, abies nordmanniana,
brad arginti, brad argintiu,
csemete, csemete fenyő,
eladó fenyő csemete, eladó fenyőcsemete, ezüstfenyő, ezüstfenyő eladó, ezüstfenyő csemete, ezüstfenyő csemete eladó, ezüstfenyő eladó, ezustfenyo, ezustfenyo csemete, ezüstcsemete, ezüstfenyő árak,
fenyő, fenyőfa, fenyő csemete, fenyő csemete eladó, fenyőcsemete, fenyőcsemete ár, fenyőcsemete árak, fenyőcsemete eladó, fenyőfa csemete, fenyofa, fenyöfa, fenyőcsemeték, fenyőcsemete árak, fenyőcsemete ár, fenyő eladó, fenyőfa eladó, fenyőfa árak,
jegenyefenyő,
kaukázusi jegenyefenyő,
lucfenyő csemete, luc, lucfenyő, luc fenyő, luccsemete, lucfenyő árak,
nordman, nordmann, nordmanniana, normand, normand csemete, normand fenyő, normand fenyő csemete, normand fenyőcsemete, normandfenyő, normandia, normandiana, nordmann fenyő, nordmannfenyő,
picea, picea abies, picea pungens, picea pungens glauca, picea glauca,
erdeifenyő csemete, erdei fenyő csemete, pinus sylvestris, erdeifenyő, erdeifenyő
feketefenyő csemete, fekete fenyő csemete, pinus nigra, feketefenyő, fekete fenyő
normand fenyőcsemete-  ezüst fenyőcsemete-  luc fenyőcsemete     2017 ősz

Módosítás dátuma: 2017. augusztus 09. szerda, 13:05